iSpindel WiFi relay je uređaj koji služi za pojačavanje signala i povezivanje digitalnog hidrometra – iSpindel –a sa bazom te daljnju distribuciju podataka mjerenih hidrometrom.  Tako se podaci mjereni hidrometrom prikazuju na velikom TFT displeju, mogu se pregledavati putem lokalne web stranice relaya ili slati na Blynk mobilnu aplikaciju gdje su dostupni grafovi, analitika, daljinski uvid u stanje u fermentoru i ostalo. Nakon verzije 6 omogućeno je slanje podataka hidrometra i na slijedeće servise: UbiDots, BrewSpy, Brewfather, Monitor.Beer. Na ekranu i web stranici uređaja  vidljivo je kada su zadnji puta očitani podaci sa hidrometra kao i podaci o gustoći, temperaturi, naponu baterije, jačini signala, nazivu hidrometra. Jačina signala  iSpindel WiFi relaya je testirana tako da je hidrometar stavljen u inox bačvu debljine stjenke od 2mm i poklopcem od 6mm bez gumene brtve sa inox klamp sistemom, te je bačva stavljena u zamrzivč koji je zatvoren. I u takvim uvjetima signal je bez problema probio do hidrometra. Zbog iznimno pouzdanog povezivanja,  iSpindel na ovaj način troši osjetno manje energije za rad i baterija mu traje dulje. iSpindel WiFi relay  napaja se sa  5V mikro USB punjačem mobitela koji vam može služiti i za punjenje baterije hidrometra, a potrošnja električne energije je zanemariva. Za rad iSpindel hidrometra više nije potreban internet, a isto tako nije potreban ni za iSpindel WiFi relay. Sada je internet povezivanje potrebno samo kod potrebe daljinjskog uvida u stanje fermentacije putem Blynk aplikacije koja je jako slična Ubidot načinu.

Firmware za rad uređaja se stalno nadograđuje i poboljšava. Nadogradnja firmwarea se vrši bežično putem OTA (Over the Air) i web sučelja uređaja.

Na iSpindel WiFi relay trenutno se mogu spajati 2 iSpindel hidrometra. Lokalna web stranica uređaja zaštićena je lozinkom. Od V5.8.1 sve nepravilnosti i upozorenja prikazana su na displeju crvenom bojom. Prilikom spremanja postavki javlja se zvučni signal potvrde, a kod preniske ili kod previsoke temperature hidrometra javlja se neprekidni alarm.

Po želji se može ugraditi i vanjski termometar temperature. Vanjski termometar ima mogućnost alarmiranja kod previsoke ili preniske temperature. Duljina osjetnika može se produljiti bez utjecaja na mjerenje.

Dnevnik promjena:

20.04.2020. Firmware 6.1.2 – Omogućeno slanje podataka na Monitor.Beer servis

10.04.2020. Firmware 6.1.1 – Poboljšanje u spajanju na Ubidots, Brewfather i Brew Spy servis

06.04.2020. Firmware 6.1 – Promjene u Nautilis managmentu za lakše podešavanje novih servisa

05.04.2020. Firmware 6.0 – Omogućeno slanje podataka na Ubidots, Brewfather, BrewSpy

04.04.2020. Firmware 5.9.4 – Alarmiranje kod previsoke ili preniske vanjske temperature

03.04.2020. Firmware 5.9.3 – Promjene prikaza podataka na ekranu. Poboljšano povezivanje hidrometra.

02.04.2020. Firmware 5.9.2.Dodana opcija vanjskog termometra, izrađen dizajn za novi PCB.

01.04.2020. Firmware 5.9.1. Dodan zvučni signal kod spremanja postavki, kao i zvučno alarmiranje kod preniske ili previsoke temperature hidrometra.

31.03.2020. Firmware 5.9 – Promjenjen način spajanja komponenti

26.03.2020 Firmware 5.8.1– Ugrađen alarm (obavještavanje) kod previsoke i preniske temperature -Zaštita od kvara kontrolera temperature fermentacije – Kod preniske temperature na displeju je temperatura prikazana tamno plavom bojom, a previsoka crvenom.- Temperatura alarma se podešava putem Blynk aplikacije ili putem web sučelja.

26.03.2020 Firmware 5.8 – Promjena boje teksta jačine signala i stanja baterije iz zelene u crvenu kada je signal slabiji vise od -78 ili baterija manje od 3.65 V – Promjena boje naziva iSpindla. Kada je spojen na Blynk boja je zelena, a kada nije crvena. – Poboljšanje u kvaliteti prikaza podataka na displeju.

Promjene postavki koje morate učiniti na digitalnom hidrometru:

Uključite vaš iSpindel i otvorite WiFi Manager te u izborniku Configuration promjenite slijedeće u:

SSID: nautilis-ispindel
PASS: ostavite prazno
iSpindel name: 1-enter_your_name //neka prvo bude znamenka i onda dalje naziv
Service Type: HTTP
Token: prazno
Server address: 192.168.4.1
Server port: 80
Path/URI: /gravity

Ne zaboravite na formulu kalibracije!

Instalacija Blynk aplikacije

Instalirajte Blynk apoplikaciju na mobitel:
1. Download Blynk App: http://j.mp/blynk_Android or http://j.mp/blynk_iOS
2. Za bržu instalaciju hidrometra na Blynk aplikaciju koriostite QR kod.
3. Uživajte u radu

Za instalaciju svih mogućnosti ugrađenih u firmware 5.8.1 potrebno je 2800 Blynk energije, tada koristite QR ispod. Sve mogućnosti su dostupne na lokalnoj web stranici, tako da ta opcija nije obavezna. Za ručno dodavanje u postojeću aplikaciju virtualni pin za alarm niske temperature je V67, a za alarm visoke temperature je V68.

Nautilis Controller managment system

Uputa za pregled i uređivanje postavki WiFi releja nalazi se na bočnoj traci, a uređaj koristi slijedeće:

Configuration (konfiguracija vaše WiFi mreže, Blink aplikacije i ostalih podržanih servisa),

Update firmware (nadogradnja firmwarea),

Managment (Odabir broja dostupnih hidrometara, postavljanje alarma visoke i niske temperature),

Measured data (prikaz izmjerenih podataka),

Reboot (Restartanje sistema).